Voor Luister en Zendamateurs, Elektronica Hobbyisten, Studie en Radio Contesten.

 

 
line decor
  
line decor
 
 


 
 

 
 
F-Cursus

 

Leuk dat u belangstelling heb voor onze veelzijdige en boeiende Radiohobby!

Het begrip radiozendamateur wordt in de volksmond vaak geassocieerd met 27 MC-ers, en clandestiene zenders op de AM, FM omroep- en Televisiebanden. Niet zo verwonderlijk als men bedenkt dat zendamateur eigenlijk betekend; “ een liefhebber van zenden” en dat zijn 27 MC-ers en piraten ook. Hoewel de laatst genoemde groep hiermee de wet overtreed. In de Nederlandse wet is de definitie van radio zend amateurisme als volgt beschreven: “Een dienst van zelfontwikkeling, onderlinge radiogemeenschap en technische onderzoekingen, uitgeoefend door behoorlijk bevoegd persoon die geïnteresseerd is in de radiotechniek, uitsluitend met een persoonlijk oogmerk en zonder geldelijke interesse” Radioamateurs hebben niet alleen in Nederland een officiële status. Ook internationaal is het begrip zendamateurisme gelukkig goed vast gelegd. Bijvoorbeeld bij de ITU en bij de VN. U ziet dat een echte radiozendamateur zich onderscheid door het afleggen van een examen van de overheid. Met het behalen van dit examen laat hij zien dat hij over de noodzakelijke kennis en kunde beschikt.

Na het behalen van het examen kan men zich registreren en een call aanvragen. Er zijn twee categorieën registraties:

Novice (voor de beginner met als minimale vooropleiding basis onderwijs)

Full (voor de gevorderde zendamateur met een mavo, havo of Novice opleiding)

Het verschil tussen de F en de N registratie is simpel gezegd, dat men onder de F registratie meer mag. Een radioamateur met een N licentie mag maximaal 25 Watt uitzenden, de radioamateur met een F licentie mag maximaal 400 Watt uitzenden. Daarnaast mag die laatste op meer banden en frequenties uitzenden. Als u beslist om aan deze cursus deel te nemen dan zet u de eerste stap in de wereld van het legale zendamateurisme. Een fascinerende en veelzijdige hobby waarbij u niet alleen met de techniek te maken krijgt maar ook met collega radioamateurs. Zendamateurs maken namelijk wereldwijd verbindingen met elkaar door middel van spraak, morse, telex, digitale modes, of het uitwisselen van TV beelden. Ze doen dat onder andere mobiel op korte afstanden, via relaisstations in de VHF en UHF banden of via de amateur-satellieten. Of, nog grotere afstanden via de maan of meteorieten en op lagere frequenties in de HF banden via de ionosfeer. Het gaat hierbij overigens niet alleen om het maken van verbindingen maar ook het technische onderzoek speelt een belangrijke rol. Dat hiervoor een flinke dosis kennis goed van nut is spreekt voor zich. Daarom is de cursus zo samen gesteld dat u alle noodzakelijke kennis opdoet.

Beide cursussen duren ca 26 weken. Door ons wordt les gegeven in beide groepen (N en F) uit het VERON lesboek die de cursist opleidt en traint voor het examen. De nadruk ligt hierbij op het kunnen beredeneren en onderbouwen van de examenvragen. We hopen u binnenkort te kunnen begroeten als nieuwe deelnemer.

Heeft u nog vragen of twijfelt u nog? Neem dan gerust contact met ons op.

 
 

 

 

 

 

Voor Informatie, prijs en start van het nieuwe cursusjaar kunt u mailen naar info@radioclubassen.nl